News
News
news
Bor030 News:Đedović Handanović sa novim ambasadorom Kine Li Mingom o saradnji u rudarskom sektoru
2023/10/16 3298

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa novoimenovanim ambasadorom Kine u Srbiji Li Mingom o bilateralnim odnosima i nastavku uspešne saradnje u energetskom i rudarskom sektoru.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, Đedović Handanović je kazala da je Kina jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i da je zahvaljujući prijateljstvu predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, saradnja dve zemlje je poslednjih godina intenzivirana.

„Naša saradnja je dostigla nivo čeličnog prijateljstva, naročito u rudarskom sektoru gde smo ostvarili odlične rezultate, naglasila je ona.

Ministarka je istakla i da rudarski sektor značajno utiče i na rast industrijske proizvodnje u Srbiji čemu značajno doprinosi kompanija Ziđin.

„Kompanija Ziđin do sada je investirala više od 2,5 milijardi dolara u Srbiji dok je nedavnim potpisivanjem Memoranduma o razumevanju o razvoju Donje zone rudnika bakra i zlata Čukaru Peki u Sjamenu, Ziđin potvrdio nameru da investira dodatnih 3,8 milijardi dolara što će značiti povećanje proizvodnje rude, koncentrata kao i dodatne investicije“, kazala je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, zahvaljujući strateškom partnerstvu sa Ziđin majning grupom u Srbija Ziđin Koperu, unapređen je privredni ambijent u istočnoj Srbiji, sačuvana su radna mesta i zaposleni novi radnici sa prosečnim platama značajno većim iznad republičkog proseka.

Ministarka je naglasila i da se posebna pažnja posvećuje unapređenju standarda u oblasti zaštite životne sredine.

„Rekonstruisana topionica bakra u Boru je počela sa probnim radom, što će doprineti tome da proizvodnja katodnog bakra bude 2,5 puta veća nego pre rekonstrukcije, odnosno proizvodićemo 180.000 tona katodnog bakra godišnje, kazala je ona.

Zahvaljujući ovoj modernizaciji, kako je navela investirano je i u sisteme koji unapređuju kvalitet životne sredine u rekonstruisanoj topionici, čime su smanjene emisije štetnih gasova, u skladu sa nacionalnim i propisima EU.

„Time su građani Bora posle više decenija dobili kvalitetniji vazduh, a zaposleni bolje uslove rada. Zajedno ćemo razvijati i projekat izgradnje solarne elektrane od 300 MW koja će omogućiti sinergiju obnovljivih izvora energije (OIE) i rudarstva uz bolju zaštitu životne sredine, smanjenjem upotrebe energije iz uglja i fosilnih goriva, napomenula je ministarka.

Đedović Handanović je dodala i da je izgradnja termoelektrane Kostolac B3 ušla u završnu fazu, podsetivši da će njen kapacitet iznositi 350 megavata i da je ujedno to i prvo proizvodno postrojenje u portfoliju Elektroprivrede Srbije (EPS) posle tri decenije.

Novi pogon će, kako je objasnila, biti po svim najvišim standardima zaštite životne sredine i davaće veliki doprinos sigurnosti snabdevanja građana i privrede električnom energijom.

„Ministarstvo na nedeljnom nivou prati izvođenje radova i nadam se da će uskoro, uprkos svim izazovima i neplaniranim teškoćama, završiti izgradnju ovog velikog kapaciteta za proizvodnju električne energije, u skladu sa svim propisima i regulatornim okvirom, rekla je ona.

Ambasador Li je kazao da je počastvovan što je na mestu ambasadora u Srbiji, istakavši da je uveren da će saradnja dveju zemalja biti nastavljena uzlaznom putanjom.

On je naglasio i da je Srbija najveći prijatelj Kine u Evropi i da postoji veliki prostor za produbljivanje „čeličnog prijateljstva“ u sektoru rudarstva i energetike i OIE za šta postoji veliko interesovanje kineskih kompanija.

 

Source:Bor030