News
News
news
RTVBor: „Open day“ za medije u kompaniji Ziđin
2024/04/26 389

U okviru obeležavanja petogodišnjice rada kompanije Ziđin u Boru, u rudarskim i metalurškim objektima i u rudniku Čukaru Peki, za predstavnike medija organizovan je obilazak pogona. Kako je rečeno tom prilikom, Ziđin je u ovom periodu ostvario značajne poslovne rezultate, ali i bitno promenio ekološku sliku Bora, koji više nije jedan od najzagađenijih gradova u svetu.

BOR – Kompanije Srbija Ziđin Koper i Ziđin Majning, organizovale su za predstavnike medija Dan otvorenih vrata, a govorilo se o rezultatima koje je kompanija Ziđin ostvarila za nešto više od pet godina poslovanja u Boru.

Kako je rečeno ovom prilikom, ove dve kompanije su tokom ovog perioda uložile pet milijardi dolara kako bi rudarsku industriju u Boru transformisali u sistem koji u svetu podrazumeva zeleno rudarstvo.

„Od dolaska Ziđina u Srbiju, investicije u Bor i Majdanpek devetostruko su premašile cenu po kojoj je kineska kompanija dokapitalizovala rudarsko-metalurški kombinat i realizovala strateško partnerstvo sa Srbijom. U tehničku obnovu četiri rudnika i topionice u Boru, kao i u brojne projekte bezbednosti i zaštite životne sredine, Srbija Ziđin Koper je za pet godina uložila dve milijarde i 594 miliona američkih dolara, odnosno duplo više od onoga što je bila u obavezi da učini do kraja ove godine. Od te sume, samo u zaštitu životne sredine i ekologiju uloženo je oko 225 miliona dolara, što je triput više od iznosa dogovorenog sporazumom strateškoj saradnji. Zbog toga je ukupna ekološka situacija u Boru i Majdanpeku mnogo bolja. Za pet godina kompanija je rekultivisala oko 200 hektara devastiranog prostora u Boru i Majdanpeku i posadila 560 hiljada sadnica. Na taj način priključili smo se i globalnoj borbi protiv klimatskih promena, jer nastojimo da smanjimo svoj ugljenični otisak i budemo pionir među privrednicima u inovativnom i odgovornom ponašanju prema životnoj sredini.

Kompanija Srbija Ziđin Koper je reindustrijalizacijom rudarskih i metalurških kapaciteta, pokazala nameru da ulaže u razvoj i budućnost ne samo Bora, Majdanpeka i Borskog okruga, već cele istočne Srbije. Želja nam je da Bor postane zelena, niskougljenična i održiva baza obojenih metala u Srbiji, ali i u Evropi“, rekao je generalni direktor Srbija Ziđin Kopera Ću Guodžu.

„U kratkom periodu od samo dve i po godine rada, postigli smo impresivne rezultate u proizvodnji i poslovanju i postali novi „motor” privrednog i društvenog razvoja Srbije. Od pokretanja proizvodnje, kompanija Serbia Zijin Mining je platila kumulativne društvene doprinose u iznosu većem od 2,3 milijarde američkih dolara, platila više od 240 miliona američkih dolara poreza sa nabavkom koja premašuje 300 miliona američkih dolara, direktno i indirektno otvorila 4.000 radnih mesta i obezbedila zarade za 54% veće od prosečne zarade u Srbiji. Kompanija je dala značajan doprinos rastu BDP-a Srbije. Tokom razvoja kompanije, nismo zaboravili da „vraćamo“ društvu, organizujući i neprestano sprovodeći niz projekata društvene odgovornosti na gradskom, okružnom i državnom nivou, sa kumulativnim donacijama koje prelaze 5,3 miliona američkih dolara. Na ovaj način efikasno se poboljšava životno okruženje lokalnog stanovništva i omogućava građanima Republike Srbije da imaju koristi od razvoja kompanije“, naglasio je Su Yongding, generalni direktor Srbija Ziđin Majninga.

Predstavnici ove dve kompanije istakli su da je Ziđin u vrhu izvoznika u Srbiji, broj zaposlenih i njihove zarade stalno rastu, a u vrhu su i po uplati poreza i taksi u republički i gradski budžet, što omogućava brži razvoj društva u celini.


Source:RTVBor