ESG News
ESG News
Junakinja Dijana stvara zeleni „Čukaru Peki”
2023/06/07 1433

Prolećna kiša jutros u Boru pokvasila je laganu prašinu, zelena stabla oko objekata izgledaju sveže. Pod sunčevom svetlošću jasno se vidi drveće u rudniku, a još jasnije vidi se raskoš Serbia Zijin Mining-a.

Vozeći do područja rudnika bakra i zlata Čukaru Peki, dočekaće vas prizor pun proleća i vitalnosti. Zeleno drveće platana, zeleno lišće javora, begonije i cvetovi trešnje i stabla sa obe strane puta br. 15 do flotacije za gornju zonu stoje kao nepokolebljivi stražari rudnika bakra i zlata Čukaru Peki, čuvajući stvaranje prijateljstva i multikulturalnosti između Kine i Srbije i pritom svedočeći intenzivnom razvoju prvog zelenog rudnika u Srbiji. Zeleni Zijin, zeleni rudnik. Iza svega ovoga u neraskidivoj vezi stoji naporan rad i trud Tima za ozelenjavanje.

Dijana Stamenković, iz malog sela Oštrelj kod Bora, posvetila je 40 godina održavanju prirode, na vetru i kiši, sa biljkama kao saputnicima, formirajući istrajnost i optimizam u svom karakteru.

„Zijin Mining je međunarodna kompanija koja za meštane okolnih sela može da stvori bezbedno i prijatno radno okruženje. Volim svaki cvet i biljku ovde i veoma sam ponosna što se najlepši zeleni rudnik u Evropi gradi u mom rodnom gradu. Upravo ovo predstavlja moju svakodnevnu pokretačku snagu. Od pridruživanja kompaniji Serbia Zijin Mining pre 10 meseci, naučila sam da rukujem opremom i alatima za ozelenjavanje prema standardnim procedurama, kao i da prepoznam i održavam širok spektar cveća i drveća.  Lepota parka na niskopu oduševljava, a svaki put kada kročim na ovaj travnjak, sve negativno se istog momenta briše. Ubuduće ću dati sve od sebe da park u rudniku održavam što je moguće bolje i sprečim da ulaganja u očuvanje životne sredine propadnu. Istovremeno, za sve savete obratiću se iskusnim kolegama, kako bih zajedno sa Timom za ozelenjavanje uz pozitivan stav prema poslu povećali efikasnost u obavljanju naših radnih zadataka na ozelenjavanju, sa osmehom na licu rekla je Dijana.

Do sada kompanija Serbia Zijin Mining je sprovela ozelenjavanje površine veće od 800.000 m2, sa ukupno više od 20.000 zasađenih stabala pored puta, žbunja i cveća. Prototip rudnika u formi šume, bašte, parka je preliminarno formiran. U budućnosti, Serbia Zijin Mining će bezbednost iskoristiti kao svoju prednost i stvoriti visoko standardno ekološko okruženje globalnog, evropskog i Zijin merila.


Author: Zhang Chan    Reviser: Vivian Jian   Editor-in-Chief: Wang Jie