ESG News
ESG News
Danas News:Ziđin završio rekonstrukciju topionice u Boru, u zaštitu životne sredine uloženo 100 miliona evra
2023/10/07 3185

Kompanija Ziđin Koper objavila je da je rekonstrukcijm Topionice i rafinacije rešen „jednovekovni problem zagađanja vazduha u Boru“.

Kako se navodi u saopštenju ove kompanije, koncentracija sumpor-dioksida više ne prelazi 50 mikrograma po metru kubnom vazduha, a u industrijskom gradu, koji je doskora bio jedna od najcrnjih ekoloških tačaka u ovom delu Evrope, konačno više nema bezbojnog gasa zagušljivog mirisa.

U rekonstrukciju i proširenje topionice uloženo je 320 miliona dolara, a kako se navodi, Ziđin je u sisteme za zaštitu životne sredine uložila 100 miliona dolara. Od sada će u Boru moći da se proizvodi 180.000 tona katodnog bakra godišnje.

„Mislim da smo reindustrijalizacijom rudarskih i metalurških kapaciteta u Boru pokazali jasnu nameru da ulažemo u razvoj i budućnost ne samo Bora, Majdanpeka i Borskog okruga, već cele istočne Srbije. Želja nam je da Bor postane zelena, niskougljenična i održiva baza obojenih metala u Srbiji, ali i u Evropi. Zbog toga smo, iako se Ziđin Majning Grupa Ugovorom o strateškom parterstvu sa Vladom Republike Srbije 2018. obavezala na investiciju od 1,26 milijardi dolara u narednih šest godina, za pet godina realizovali ulaganja u iznosu 2,28 milijardi dolara“, izjavio je Ću Guodžu generalni direktor Srbija Ziđin Koper.

Prema njegovim rečima, rekonstruisana topionica će umesto mazuta, uglja i drugih visokozagađujućih goriva koristiti čist prirodni gas, pa i koncentracija praškastih materija neće prelaziti pet miligrama po normalnom kubnom metru, što je u skladu sa ekološkim standardima Evropske unije.

Takođe, otpadne industrijske vode biće prečćavane i ponovo korišćene u proizvodnji, a ukupna emisija ugljenika biće smanjena na 0,62 tone ugljen-dioksida po toni proizvedenog katodnog bakra. U isto vreme, indeks potrošnje energije biće smanjen na 193,5 kilograma standardnog uglja po toni katode, čime će biti dostignut međunarodni standard.


Source:danas