Media Coverage
Media Coverage
Media focus
Srbija Ziđin majning: “Zeleni rudnik”, budućnost najbolje prakse u rudarstvu
2022/06/01 6479

Kompanija Ziđin majning, deo Ziđin majning grupe, u Srbiji je prisutna od decembra 2018. godine. Od istraživačke, vrlo brzo je postala prava rudarska kompanija. Izgradnja glavnih postrojenja kao i pratećih rudarskih objekata, tokom koje su procesna tehnologija, industrijska oprema i tehnički pokazatelji rada postavljeni na visoki međunarodni nivo, trajala je dve godine, a proizvodnja je počela 2021. godine.

Proizvodni rezultati rudnika Čukaru Peki, zahvaljujući dizajnu, izgradnji i optimizaciji procesa visokog standarda, za manje od godinu dana postali su vidljivi i kompaniju Srbija Ziđin majning plasirali na prvo mesto liste srpskih izvoznika. 

Primenom najboljih praksi u rudarstvu i upotrebom savremenih tehnologija, želja je da se osigura dugoročno uspešno poslovanje kompanije, koje će, uz poštovanje uspostavljenih standarda, pratiti kvalitetan rad, održiv rast i razvoj.

Kroz dobar primer izgradnje “Zelenog rudnika” cilj je da Srbija Ziđin majning postane vodeća evropska rudarska kompanija u pogledu: niske emisije ugljenika, zelene ekologije, društvene odgovornosti, zdravlja, bezbednosti i održivog razvoja. Plan je da se investicije u razvoj “Zelenog rudnika”, sa do sada uloženih 455 miliona američkih dolara, nastave, pre svega kontinuiranim ulaganjem u ekologiju. U rad objekata za zaštitu životne sredine, ekološko ozelenjavanje i unapređivanje životne sredine do sada je izdvojeno 65 miliona dolara, a svake godine planirano je i dodatnih 3,5 miliona američkih dolara.

U postupku ozelenjavanja, koje se od početka izgradnje rudnika sprovodi sukcesivno, do sada je zasađeno 5000 stabala, više od 80.000 kvadratnih metara trave, a šumsko područje oplemenjeno je sa novih 2.000 sadnica drveća. Plan je da se do kraja ove godine posadi još 3.500 stabala, a travom ozeleni novih 700.000 kvadratnih metara prostora.

Uz odgovorno upravljanje rudnikom, očuvanje i unapređivanje životne sredine, prioritet u narednim godinama jeste i bliža i još kvalitetnija saradnja sa društvenom zajednicom, koja je, usled sveobuhvatne identifikacije potreba i svesrdne pomoći različitim interesnim grupama, uspešno ostvarena na mnogim poljima.

Uz nacionalnu – u opremanje laboratorije za testiranje na virus kovid-19 – značajne investicije realizovane su i na lokalnom nivou: posebno u selima Slatina, Brestovac i Metovnica, koja su obuhvaćena aktivnostima kompanije. Finansiranjem završetka izgradnje vodovodne mreže u Metovnici, vodu je prvi put dobilo preko 350 domaćinstava koliko ima ovo selo sa 1.300 stanovnika.

Kompanija je ulagala sredstva i u poboljšanje uslova u obrazovnim ustanovama, poput uređenja Osnovne škole „Stanoje Miljković” u Brestovcu, ali i u domovima kulture, u radu fudbalskih klubova, obezbeđivanju besplatnog Wi-Fi u centrima sela, podržavanju tradicionalnih manifestacija sa ciljem očuvanja kulture i običaja, saradnje sa kulturno-umetničkim društvima, pčelarima, penzionerima.

U realizaciju Programa podrške lokalnim zajednicama, koji je usmeren na zaštitu i rekultivaciju životne sredine, obrazovanje i dobrobit dece, razvoj seoskih lokalnih zajednica, razvoj kapaciteta i veština lokalnog stanovništva kroz edukaciju i obuke koje mogu doprineti razvoju lokalnog preduzetništva i otvaranju novih radnih mesta, do sada je izdvojeno blizu dva i po miliona dolara, a ulaganja će biti nastavljena i ubuduće.

Ključ uspeha svake kompanije predstavljaju njeni zaposleni i stoga su velika ulaganja usmerena na zapošljavanje mladih i stručnih ljudi. Srbija Ziđin majning trenutno broji više od 800 radnika, a u planu je da do kraja godine ima više od hiljadu zaposlenih.

U skladu sa razvojnom filozofijom kompanije: „Rudarstvo za društvo” i konceptom koji proklamuje vrednost da: „Harmonija rađa bogatstvo”, Srbija Zijin Mining je usmerena na uspostavljanje produktivnih odnosa i utemeljenje dugoročne saradnje, putem transparentnog i otvorenog dijaloga sa svim zainteresovanim stranama, a u cilju obezbeđivanja kvalitetnijih i boljih uslova života stanovništva.


Source: www.nedeljnik.rs