ESG News
ESG News
Ist Media:Za sve borske osnovce i ove godine besplatni udžbenici. Delom iz gradskog budžeta, delom od kineske kompanije
2023/09/11 3545

Svi osnovci u Boru u novoj školskoj godini koristiće besplatne udžbenike, a sredstva za kupovinu kompleta školskih knjiga, koje su, u skladu sa nastavnim programima, drugu godinu zaredom obezbedili su grad Bor i kompanija Srbija Ziđin Majning (Serbia Zijin Mining).

Grad Bor je praksu kupovine udžbenika započeo pre nekoliko godina, a njemu se, potpisivanjem petogodišnjeg ugovora za realizaciju projekta Za budućnost, prošle godine priključila i ova rudarska kompanija koja upravlja rudnikom bakra Čukaru Peki.

Kako kažu u Srbija Ziđin Majning, u kupovinu udžbenika za đake od 5 do 8 razreda i rančeva za sve osnovce za pet godina planiraju da ulože 1,9 miliona dolara, dok je Grad Bor za kupovinu udžbenika za đake nižih razreda i školskog pribora za prvake ove godine izdvojio 18,3 miliona dinara.

 

Osnovnu školu u Boru pohađa oko 3000 učenika od kojih je oko 400 prvaka.

Kompanija Serbia Zijin Mining je ove godine izdvojila 27,5 miliona dinara za kupovinu knjiga za sve đake u višim razredima, kao i rančeve za učenike prvog razreda.

Odluku gradske uprave i kompanije Serbia Zijin Mining da kompletno obezbede osnovce za početak školske godine, pozdravila je celokupna borska javnost, a posebno roditelji. S obzirom na to da komplet udžbenika za niže razrede košta i do 12.000 dinara, za više razrede i do 20.000 dinara, jasno je koliko ova pomoć znači, posebno ako se uzme u obzir i to da pojedine porodice školuju više đaka, ali i da troškovi polaska u školu podrazumevaju i mnoge druge izdatke: za novu odeću, obuću, ishranu učenika i drugo.


Source: Ist Media